Zoeken op
Actuele watertemperatuur: °

Cocolietentijd bij Lakeside Paradise

Zoals elk jaar was het deze week cocolietentijd bij Lakeside Paradise. Dat wil zeggen dat er 30 ton cocolietenkrijt netjes verspreid werd over het ganse oppervlakte van het Duinenwatermeer, teneinde straks de algengroei tegen te gaan. De laatste jaren worden steeds meer watervlakken in Vlaanderen geplaagd door algen, wat leidt tot verbod op watersporten, nefast natuurlijk voor de uitbaters en watersporters. De Vlaamse milieumaatschappij controleert al die watervlakken en diende reeds meerdere malen in te grijpen door een verbod op te leggen om nog in het water te gaan.

Frank Vanleenhove: “ ook wij werden jaren gelden al eens geplaagd door dit fenomeen. Het Duinenwatermeer, vroeger Put Van Cloedt,  werd jarenlang onaangeroerd gelaten en vanwege de weelderige plantengroei rondom de plas had zich op de bodem een echte drijflaag gevormd van groenafval, dé ideale voedingsbodem zodat de algen zich ieder jaar konden ontwikkelen. Bij de start in 2012 was het water echt groen, net als vermicelli en kwamen de wakeboarders dan ook groen het water uit. Naderhand beterde het, want hoe meer er gewakeboard wordt, hoe meer het water in beweging is en hoe meer zuurstof in het water komt. Samen met de gemeente namen wij de nodige stappen, en onderzochten we alle mogelijke oplossingen. Wij lieten zelfs het visbestand controleren waarna bleek dat er alleen witvis in zat. We werkten daarna samen met visserij Vlaanderen en wisselden vis uit om ook roofvissen te laten rondzwemmen. Blijkbaar is een goed evenwicht in het visbestand ook belangrijk voor de properheid van het water. En dit is nog niet alles: jaarlijks komt er ook een gespecialiseerd bedrijf 50 gerst balen in netten verankeren rondom de oevers. Tijdens het rottingsproces komt er dan een bepaald enzym vrij dat eveneens de algengroei tegen gaat.

Het krijt zelf moet gestrooid worden bij een watertemperatuur tussen de 10 en 12 graden celcius, en dat doen we nu al een jaar of 5. Ons team is er ondertussen heel bedreven in geworden. We kregen zelfs al vraag van andere uitbaters om hun water ook te gaan behandelen. We bouwden een speciaal vlot, laten alles leveren in zakken van 25 kg en met behulp van een verreiker en motorboot zijn we met z’n vieren een kleine week aan de slag van ’s morgens tot ’s avonds. Elke avond ziet iedereen er uit als een sneeuwman en hebben we ook een witte boot, maar dat hebben we er voor over, de laatste jaren hebben zo goed als geen problemen meer gehad. We zijn de gemeente ook heel dankbaar voor de financiële steun want de ganse operatie kost natuurlijk ook handenvol geld. Belangrijk is dat het een volledig biologische oplossing is dat geen schade toebrengt aan mens noch natuur en we zijn van plan dit te doen zolang de algenproblemen uitblijven, want anders zou de teleurstelling bij al die wakeboarders enorm zijn en bij sluiting houden wij er een financiële kater aan over plus enkele slapeloze nachten.”

nl_BENL