Zoeken op
Actuele watertemperatuur: °

frank Vanleenhove test grootste wavepool ter wereld.

Heen en terug naar en van van Californië om 1 dag te surfen in ’s werelds grootste wavepool, een aangelegd meer waarin kunstmatig aangemaakte golven rollen waarop je kan surfen.
” Ze moesten me dit maar één keer vragen” want zo’n kans krijg je nooit meer “

De “Surf Ranch” is gelegen in Lemoore , netjes in het midden tussen Los Angeles en San Francisco, op zo’n 150 km van de Californische kust.
Het was 11voudig wereldkampioen Kelly Slater die in 2015 samen met enkele investeerders 30miljoen dollar in dit project pompte met als doel de surfwereld te voorzien van de beste door de mens gemaakte kunstmatige golven.
Het duurde jaren vooraleer het uiteindelijke doel bereikt werd: een variante van een vijftal links en rechts lopende golven waarop gevorderde surfers konden oefenen, of meer nog: waar men ooit in de definitieve versie wereldkampioenschappen en zelfs de Olympische spelen zou kunnen organiseren.

Frank Vanleenhove:
” reeds 20 jaar ben ik als gepassioneerd surfer de evolutie van dergelijke wavepools aan het volgen. Ik herinner mijn bezoek aan de allereerste “wavegarden” in San Sebastian (Spanje) in 2003 waar er voor de eerste keer echt kunstmatig kon gesurft worden…het duurde nog meer dan 10 jaar vooraleer de eerste commerciële pool opende in Wales. Die is ondertussen al weer gesloten omdat de technologische ontwikkelingen wereldwijd ondertussen enorme sprongen maakten. Ik bezocht na Wales nog Kuala Lumpur, Tenerife, Bristol, Sion…en geraakte zo in de ban van het succes ervan dat ik bij het opstarten van Lakeside Paradise (Vlaanderens eerste wakeboard kabelpark) meteen aan het gemeentebestuur van Knokke-Heist voorstelde om ook bij ons dergelijke installatie in te plannen.

Het gemeentebestuur zette dan ook 2 jaar geleden het licht op groen om ruimte ter beschikking te stellen aan All Waves, een Belgisch bedrijf dat zich op de internationale wavepool markt wil vestigen. Daar lopen sinds kort in het R&D center te Knokke-Heist testgolven die ook reeds door surfers getest worden. Het gaat om een nieuw systeem dat nog nergens bestaat, en als de testen succesvol blijken hopen alle Belgische surfers uiteraard dat er dan ook dergelijke wavepool in België komt.

Ondertussen zijn er wereldwijd al zo’n 10 tal echte wavepools open voor het publiek, terwijl er nog een 60tal in de startblokken staan. Dicht bij huis opende onlangs de eerste overdekte wavepool in Den Haag en in juli komt er een kanaal-golfsurf installatie hartje Rotterdam. De ganse surfwereld kijkt momenteel naar Abu Dhabi waar in mei de tweede Surf Ranch opent, dat wordt straks de allergrootste ter wereld: 900m lang, 250 m breed met een capaciteit van 40 surfers.

De Surf Ranch waar ik in kon surfen is 700 m lang en 150 m breed met een capaciteit van 4 surfers. Een soort trein wordt op rails door kabels van de ene kant naar de andere getrokken en stuwt als het ware het water vooruit en naar boven door verstelbare platen aan de zijkant . Dit, in combinatie met de betonnen bodem, waarin een rif in gevormd werd, zorgt ervoor dat er mooie golven ontstaan. Het is wel opletten geblazen, want waar de golf breekt is het maar 1 m diep, en bij de minste fout kan je dus een onzachte landing maken en kan de golf je tegen de bodem smakken.

Per uur passeren er 15 golven, ongeveer om de 4 minuten en om beurt links en rechts. Die tijd is nodig om het water weer te laten kalmeren zodat de volgende golf weer perfect glad gestreken is.  Op een golf surf je 1 minuut, wat in vergelijking met de meeste natuurlijke surfspots een eeuwigheid is. Elke surfer neemt dus 4 golven per uur.
Om alles snel te doen verlopen worden de surfers telkens met een Jetski op de juiste plaats gebracht en geven ze telkens door welk type golf ze willen surfen.
Wanneer een surfer aan het werk is zitten de drie anderen netjes verdeeld over de ganse lengte om meteen te kunnen in peddelen moest er zich een valpartij voordoen zodat er geen golf noch energie verloren gaat.
Het summum is wanneer je in de tube verdwijnt, de watertunnel die gemaakt wordt en waarin de surfer netjes inpast mits de juiste techniek te gebruiken, de golf juist in te schatten en op de juiste plaats te surfen.
Een meerwaarde is dat de baan ’s avonds verlicht wordt zodat er lang kan door gesurft worden.
Het was alvast een ganse ervaring en samen met alle Belgische Surfers hoop ik dat er ooit een wavepool verwezenlijkt wordt in ons land, de Noordzee bezorgt ons immers niet elke dag surfbare golven en je kan ook niet continu buitenlandse golven blijven opzoeken…
Dergelijke surfpool betekent ook dé ideale omstandigheden om veilig te leren surfen, Ik zag mensen voor de eerste maal een golf nemen met een instructeur ernaast op zijn plank die de beginner eerst recht hielp en dan gedurende de ganse rit de juiste steun en richting gaf. Fenomenaal, als je weet dat golfsurfen zowat de moeilijkste sport moet zijn die er bestaat. Dit opent perspectieven, ik was alvast heel blij en heb opnieuw een rijke ervaring opgedaan, die ene dag meer dan waard.”

Surfers Paradise heeft reeds 30 jaar een eigen surfschool met boards in alle maten en gewichten en beschikt over de nodige warme wetsuits. Gediplomeerde instructeurs maken je eerst wegwijs op het strand en begeleiden je dan op het water. Kinderen kunnen reeds terecht vanaf 5 jaar. Er worden ook individuele lessen gegeven, in duo, familie terwijl de ganse zaterdagvoormiddag voorbehouden is voor lessen in groep.

Eenmaal je techniek onder controle doe je gaandeweg de nodige zee kennis op, word je algemene conditie beter en kan je volop genieten van je sessie. Iedereen die zijn of haar eerste golfje af surft, is meteen verslaafd en peddelt richting volgende golf !
Surflessen nemen kan al vanaf 25€ per uur per persoon, afhankelijk van grootte van de groep.
Voorafgaandelijk reserveren is noodzakelijk en kan via www.surfersparadise.be
Alle verdere info:
050/615960
info@surfersparadise.be

nl_BENL