Zoeken op
Actuele watertemperatuur: °

Wordt Wavelake het volgende sportproject in Knokke-Heist ?

Komt er een wavepark voor surfers in Knokke-Heist ?

En kan Lakeside Paradise hiermee de Westtoer “innovatie award” in de wacht slepen ?

Als het van Frank Vanleenhove afhangt…hij diende een voorstel in bij het gemeentebestuur om surfers te laten surfen op artificiële golven, in een heus wavepark, speciaal daarvoor aangelegd. Dit project zou het ganse jaar door niet alleen lokale surfers aantrekken, maar ook bezoekers uit de omringende buurlanden en de ganse wereld.

Het project kreeg de naam “WaveLake” en werd alvast niet negatief onthaald door Burgemeester en Schepencollege, de sportdienst en alle andere betrokken actoren zoals Sport en toerisme Vlaanderen, BOIC, Wind- en Watersport Vlaanderen…

WaveLake werd bovendien door Westtoer geselecteerd en tussen 17 andere kandidaten genomineerd om kans te maken op de Innovatie award, een prestigieus project in het leven geroepen om dynamische kust ondernemers een traject te laten doorlopen dat zorgt voor nieuw DNA, seizoensverbreding en extra prikkels om de kust 4 seizoenen lang levendig te houden.

Stemmen en delen kan hier: https://www.dekust.be/nl/inspiratie/innovatiedossiers-profit

Frank Vanleenhove: “ Ik volg de evolutie van dergelijke surfparken al bijna 10 jaar op de voet, en momenteel staan er over gans de wereld diverse surfparken in de startblokken. Ik had zelf het geluk van enkele te mogen bezoeken en uitproberen. Het dichtstbijzijnde en ’s werelds eerste commerciële wavepark bevindt zich in Wales, UK en lokt 150.000 bezoekers per jaar.

Ik denk dat Knokke-Heist de ideale plaats is om met dergelijk project uit te pakken.. We hebben eerst en vooral een beleid dat openstaat voor vernieuwing en niet bang is om een statement neer te zetten met oog op de toekomst. We willen de jeugd aantrekken, de beleving op alle fronten met veel diversiteit aanpakken,  en onze badstad is voortrekker als het op sportaccommodatie en sportevenementen aankomt. Kijk maar naar de recente ontwikkelingen voor wat betreft zwembad sportoase,  sporthal de Stormmeeuw, Stadion Olivier, de kans die we kregen met Lakeside Paradise…

Knokke-Heist heeft ook altijd iets met surfen gehad: we beschikken over 5 prachtige watersportclubs die samen bijna 5000 leden tellen, het is de plaats waar er begin de jaren ’80 voor het eerst gesurft werd, waar de eerste Belgische kampioenschappen plaatsgrepen, de eerste surf academies, echte surfcamps georganiseerd werden…waar de allereerste surftentoonstelling “surf’s Up” zijn beloop had, waar Stephan Vanfleteren zijn succesvolle surftentoonstelling Surftribe kon voorstellen…

Bovendien beleeft het surfen wereldwijd hoogdagen…Er zijn momenteel meer surfers dan plaatsen op de wereld waar er kan gesurft worden dus gaat men op zoek naar oplossingen, alternatieven…Deze bestonden eerst uit het aanleggen  kunstmatige riffen maar dat bleek geen succes…Daarna spitste men zich toe op het creëren kunstmatige golven waar surfers altijd en overal hun ding zouden kunnen doen en dus onafhankelijk worden van weer en wind. Ondertussen werd het surfen Olympisch en zijn de eerste wedstrijden in dergelijk wavepark een feit.

Ik wil niet vooruitlopen en er is nog veel werk voor de boeg, maar ja ik geloof er wel in. Dromen zijn gemaakt om waar te maken.

De eerste stap is nu echter die award binnenhalen om te zien in welke mate het surfen leeft in België, stemmen kan dus tot 30 oktober en dan zien we uiteraard verder.

Op woensdag 20 november krijgen we alvast de kans om tijdens “Horizon 8300” dit project voor te stellen aan alle geïnteresseerden in Cultureel Centrum Scharpoord, dus iedereen welkom.”

 

nl_BENL