Zoeken op
Actuele watertemperatuur: °

Nieuwe watersport anno 2020: de E-FOIL !

Diegene die dacht dat er deze zomer vanwege het corona virus geen nieuwe watersport de kop zou opsteken, heeft het mis, want eind vorig jaar reeds mocht men op Surfers Paradise het eerste E-Foilboard in ontvangst nemen om uit te testen. De producenten hopen na jarenlang testen deze zomer vooralsnog de wereld te verrassen.

Dit gloednieuwe watertuig bestaat uit een surfboard met onderaan een 70 cm lange foil – soort vliegtuigvin zoals eerder al gebruikt op surf-, kite- en windsurfplanken – met daarop een schroef gemonteerd. In het board zit een batterij die via de vin verbonden is met de schroef. Die batterij heeft, afhankelijk van lichaamsgewicht, windsterkte en gewenste snelheid, een levensduur ongeveer 90 minuten. Er kunnen snelheden bereikt worden tot 45 km per uur.

Wanneer je op het board staat, of ligt, heb je een remote control in de hand. Daarmee kan je via bluetooth de snelheid regelen. Wanneer het board op snelheid komt, zorgt de foil ervoor dat je als het ware een opwaartse stuwing krijgt, en komt het board dus los van het water. De gebruiker staat ondertussen op het board en zweeft geruisloos boven het water, als op een vliegend tapijt !

Snowboarden op water

Frank Vanleenhove kon alvast de E-Foil uitproberen: “ dit is de nieuwste evolutie op E-vlak , maar dan op het water natuurlijk. Vorig jaar kwam de “wing” op de markt, zodat je kon foilen wanneer er wind stond, dit geeft nieuwe mogelijkheden voor dagen zonder wind… We hebben al elektrische skateboards, onewheels, surfboards, Stand Up peddleboards, en ook elektrisch aangedreven vinnen voor surfboards, maar dit is anders. Het is net snowboarden op het water.

Door het feit dat er weinig weerstand is, heb je een lange levensduur van de batterij, en ervaar je een soort van gewichtsloosheid, waarbij het geheel zeer wendbaar is. Dit in tegenstelling tot alle dergelijke voorlopers, waar je er soms maar 20 minuten plezier aan beleefde. Na 2uur is je batterij weer volledig opgeladen“

Safety first !

“Veiligheid primeert: eerst en vooral zit er rond het propellertje een bescherming, zodat je er niet mee in aanraking kan komen. Dan zijn een full wetsuit, een impact vest en een helm eveneens een must. Je kan immers aan een redelijke snelheid, van hoger dan normaal in het water vallen. Van zodra je de safety knop van de afstandsbediening loslaat stopt de propeller. Die kan je pas heropstarten eens je weer veilig op de plank zit. Zowel de plank als de afstandsbediening, zijn met je been en arm verbonden via een elastische leash.

Beste omstandigheden zijn een relatief platte zee, zonder veel wind noch deining. E-foilen doe je best buiten de branding en golfbrekers, en ook niet in de nabijheid van andere watersporters. Ideale aanvulling dus, op de sporten waarbij veel wind bijvoorbeeld de eerste vereiste is. Uiteraard zijn meren en kanalen mits toelating is ook ideale speelterreinen. ”

Lespakketten en verhuur

“Het is uiteraard de bedoeling om het E-Foilen aan te bieden op Surfers Paradise van zodra we weer mogen watersporten

Dit om iedereen de mogelijkheid te geven van deze nieuwe sport te proeven. Watersporters die reeds foil ervaring hebben, zullen na enkele pogingen meteen weg zijn. Indien dit niet het geval is , bieden wij een lespakket aan, dat bestaat uit een eerste foil kennismaking op de 2.0 kabel op Lakeside Paradise. Na een uurtje foil onder leiding van de cable operator ga je daar heen en weer zonder veel problemen en heb je het zweefgevoel onder de knie. Nadien is de opstap naar zee veel eenvoudiger. Vergelijk het een beetje met iemand die wil leren skiën, en eerst op een overdekte kunstpiste initiatie krijgt, die wint enorm veel tijd wanneer hij dan echt op de latten staat in de bergen.”

Jetski begeleiding

“De eerste les op zee bieden wij maximale veiligheid aan via begeleiding van een instructeur die meevaart op de jetski. Is de zee te ruw dan kan de les doorgaan op het Duinenwatermeer naast de kabelbaan, maar wel degelijk op uren wanneer er geen andere watersporters aanwezig zijn.

Het E-Foilen zal deze zomer ook de toeschouwers met verbazing slaan want de eerste aanblik doet futuristisch aan, en het is alvast een nieuwe uitdaging voor alle waterratten en nieuwsgierigen die nieuwe technologieën willen uitproberen”

E-Foilen op Surfers Paradise of Lakeside Paradise zal mogelijk zijn na reservatie en uiteraard mits naleving corona maatregelen en exit strategie.

info@surfersparadise.be

050/615960

nl_BENL