Zoeken op
Actuele watertemperatuur: °

Dikke pluim voor gemeentelijke diensten en strandbezoekers !!

Zondag was er langs de Belgische kust en dus ook op Surfers Paradise de jaarlijkse ENECO beach clean up.

Op Surfers Paradise worden dan strand en duinen onder handen genomen tot aan de Zwingeul, een strook van 2 km.

Naast de hoofdlocatie dit jaar – Zeebrugge met 1600 ruimers –  daagden er op Surfers Paradise het meeste vrijwilligers op: 156 , en die verzamelden samen…net geen 70kg afval !!!

Voornamelijk klein plastiek, maar als je weet dat de vorige jaren de buit telkens ongeveer 300 kg bedroeg kunnen we spreken van topseizoen voor wat achtergelaten afval betreft.

Niet minder belangrijk echter, want het is hoofdzakelijk het klein organisch materiaal dat snel onder het zand of in zee verdwijnt.

Een dikke pluim dus aan alle strandbezoekers die deze zomer strand en duinen betrekkelijk proper achterlieten en vooral ook aan de gemeentelijke diensten die hierin wellicht een zeer belangrijke rol speelden en regelmatig ook alle afval gingen verzamelen.

Frank Vanleenhove: “ het was voor ons reeds de 22e beach clean up daar we hiermee als eersten startten na mijn bezoek aan Australië in 1999, waar ze dit elke zondag doen. En geloof me: we hebben andere jaren meegemaakt waar we massaal bierblikken, flessen, pick nick restanten mee uit de duinen brachten. Dit jaar was het echt speuren om iets te vinden. Het is een beetje ironisch, maar als mensen terugkwamen met een amper gevulde vuilniszak kunnen we dus van een succes spreken. Hopelijk zet die trend zich door in de komende jaren en kunnen dan misschien ook de waterplassen etc aangepakt worden.”

Dit jaar waren er ook surfclubs in Nederland die meededen, er daagden in totaal 3133 vrijwilligers op die een totaal van 1957 kg afval ophaalden. Uitschieter was toch wel Zeebrugge met 608 kg.

nl_BENL